Το Συμβούλιο Αντιπροσώπων των Βρετανών Εβραίων

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΝΕΟΝΑΖΙ

ΑΝΕΙΠΩΤΟ ΜΙΣΟΣ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ…

ΛΟΝΔΙΝΟ – (8 Μάη 2009) – Το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο την πρόσφατη απόφαση που πήρε ελληνικό δικαστήριο να αθωώσει έναν νεοναζί συγγραφέα, που έγραψε βιβλίο με τον τίτλο «Εβραίοι – όλη η Αλήθεια», το οποίο υμνεί και δικαιολογεί τις πράξεις των ναζί ενώ καλεί την Ευρώπη να απαλλαγεί από τους Εβραίους της.

Ο Κώστας Πλεύρης, συγγραφέας του βιβλίου, είχε αρχικά καταδικαστεί σε 14 μήνες φυλάκιση με αναστολή στα 2007 για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου που απαγορεύει την υποκίνηση ρατσιστικών διακρίσεων, μίσους ή βίας, αλλά φέτος τον Απρίλη εκδικάστηκε η έφεση. Το Εφετείο αποφάσισε να ανατρέψει την απόφαση και να αθωώσει πλήρως τον Πλεύρη.

Το βιβλίο του κ. Πλεύρη, είναι γεμάτο ανείπωτο μίσος και απροκάλυπτο αντισημιτισμό:   

Η δίκη του 2007 διεξήχθη μέσα σε μία άκρως αντισημιτική ατμόσφαιρα, με την πρόεδρο του δικαστηρίου και τον εισαγγελέα να υποστηρίζουν φανερά τον κ. Πλεύρη και την «επιστημονική» φύση του έργου του, ενώ αποδεδειγμένα απείλησαν και εκφόβισαν τους μάρτυρες υπεράσπισης των Εβραίων που ήταν παρόντες. Ο εισαγγελέας είπε σε μία μάρτυρα, «Το δικαστήριο σας ανέχεται. Εγώ δεν μπορώ να σας ανεχτώ …Θα διατάξω τη σύλληψή σας και τον εγκλεισμό σας στο κρατητήριο.»

Μετά τη δίκη και καθώς ετοιμαζόταν η έφεση, το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων είχε επαφές σε διάφορες ευκαιρίες με τον έλληνα πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την πρωτόδικη διαδικασία. Το Συμβούλιο ήταν επίσης σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική εβραϊκή κοινότητα.

Παρόλη την οργή που προκάλεσε, η εκδίκαση της έφεσης έγινε με παρόμοιο τρόπο. Η πολιτική αγωγή απομακρύνθηκε από την αίθουσα από μία δικαστίνα που είπε στους μάρτυρες των Εβραίων ότι το δικαστήριο μπορούσε να υπερασπίσει τον εαυτό του.

Τώρα, το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων σκοπεύει να ξεκινήσει μία ενημερωτική καμπάνια για να επιστήσει την προσοχή στην αδικία που έλαβε χώρα. Το ηγετικό στέλεχος του Συμβουλίου, Τζων Μπέντζαμιν, παρατήρησε ότι «δε μπορούμε να καθόμαστε και να κοιτάμε ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες γελοιοποιούνται και καταπατούνται από μία φιλική ευρωπαϊκή χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι μία σύγχρονη δημοκρατία. Έχει θεσμοθετηθεί η νομοθεσία ενάντια στα εγκλήματα μίσους και κατά συνέπεια θα πρέπει να εφαρμοστεί σε μια τόσο ξεκάθαρη υπόθεση όπως αυτή.»