ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία έχει παρέμβει αποφασιστικά στο θέμα της αντιμετώπισης της δράσης των ναζιστών στη χώρα μας με μία σειρά από δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν μοίρασμα προκηρύξεων, αφισοκολλήσεις, παρουσία σε εκδηλώσεις άλλων φορέων και οργανώσεων, ενημέρωση ανθρώπων που έχουν δράση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις θέσεις της, απεύθυνση σε συλλόγους οικονομικών μεταναστών και σε εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων, έκδοση Ανακοινώσεων Τύπου, συμμετοχή σε πορείες καταγγελίας και συλλογή υπογραφών.


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 24/11/1997


Η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας έγινε με την πραγματοποίηση συγκέντρωσης-συζήτησης στις 24 Νοέμβρη 1997, στην αίθουσα της ΟΤΟΕ στην Αθήνα με θέμα:"Το πολιτικό σκάνδαλο της νομιμότητας των ναζιστών στην Ελλάδα"όπου η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία παρουσίασε τις θέσεις της και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του ανερχόμενου εθνο-ρατσιστικού ρεύματος στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη δράση της "Χρ. Αυγής". Προηγήθηκε εκτεταμένη αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας, με αφίσα που περιείχε κάλεσμα στη συγκέντρωση και το αίτημα "Να τεθούν εκτός νόμου οι ναζιστές" και να εφαρμοστεί η Διεθνής Αντιρατσιστική Σύμβαση την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα. Η συγκέντρωση αυτή ήταν η πρώτη πολιτική συγκέντρωση που έθεσε ανοιχτά το πολιτικό σκάνδαλο της νομιμότητας των ναζιστών στην Ελλάδα, σαν κεντρικό ζήτημα για την πολιτική δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗN ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 1ης ΜΑΗ 1998

Η "Χρ. Αυγή" είχε οργανώσει συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας την 1η Μάη 1998, με κεντρικό σύνθημα να διωχτούν οι μετανάστες από τη χώρα. Δημοκράτες από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κολοκοτρώνη αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει η συγκέντρωση των ναζιστών στο κέντρο της Αθήνας. Στη συγκέντρωση αυτή, εκτός από την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία συμμετείχαν μετανάστες, η ΟΑΚΚΕ, η Εργατική Εξουσία, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό (YRE), η ΟΣΕ και το ΚΚΕ (μ-λ). Γύρω στα 1000 άτομα έμειναν στην πλατεία Κολοκοτρώνη από το πρωί εώς τις 8 το βράδυ και άσκησαν μία τρομακτική δημοκρατική πίεση που οδήγησε στην επέμβαση της Αστυνομίας για την αποτροπή της ναζιστικής συγκέντρωσης. Μόλις 50 ναζιστές τόλμησαν να εμφανιστούν στη Σταδίου και αυτοί διαλύθηκαν ανίσχυροι μπροστά στη δημοκρατική αντίδραση. Ήταν πρώτη νικηφόρα συσπείρωση ενάντια στο ναζισμό. Τα βασικά συνθήματα του μπλοκ της "Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας" στη συγκέντρωση ήταν:"Εκτός νόμου τώρα η Χρυσή Αυγή" "Ο πιο μαύρος φασισμός είναι ο ελληνικός εθνορατσισμός""Ο λαός δεν ξεχνά τους φασίστες τους κρεμά" "Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες"

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 14ΗΣ ΜΑΗ 1998

Την 14η Μάη 1998 οργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, την ΟΛΜΕ και την ΟΤΟΕ αντιρατσιστική πορεία. Στην πορεία αυτή συμμετείχε η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία και το μπλοκ της φώναξε τα ακόλουθα συνθήματα:"Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι, ενάντια στο έγκλημα και το ρατσισμό""Όχι στη διάσπαση των εργατών, ίσο μεροκάματο των μεταναστών""Όχι στους εμπόρους της μαύρης εργασίας, όχι στο σπασμένο μεροκάματο""Ο ελληνικός εθνορατσισμός είναι ο πιο μαύρος φασισμός""Όχι μόνο εργασιακά, τώρα δικαιώματα και πολιτικά"

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Την ίδια μέρα, στις 14 Μάη 1998, αντιπροσωπεία της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας κατάθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πολιτικό υπόμνημα και νομικό κείμενο με αίτημα "Να βγει εκτός νόμου η ναζιστική οργάνωση "Χρ. Αυγή", ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τον υπουργό. Τα κείμενα αυτά συνοδεύτηκαν από μπροσούρα για τις τραμπούκικες επιθέσεις των ναζιστών και την ανοιχτή τους υποστήριξη στον χιτλερισμό και το ναζισμό, στην οποία περιέχονταν αποσπάσματα από άρθρα των ναζιστών στα περιοδικά και τις εφημερίδες τους και φωτογραφίες. Επίσης κατατέθηκαν οι πρώτες 265 υπογραφές που συγκέντρωσε η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία σε κείμενο με αίτημα να τεθεί εκτός νόμου η "Χρ. Αυγή" και η Διεθνής Αντιρατσιστική Σύμβαση, όπου βασίζεται το αίτημα μας. Στις 15 Μάη ο ίδιος φάκελος κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής. Την ίδια μέρα, δόθηκε ανακοίνωση Τύπου και γνωστοποιήθηκε ο φάκελος στις εφημερίδες. Ο ίδιος φάκελος κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας με το οποίο πρόταξε το σκάνδαλο της νομιμότητας των ναζιστών στη χώρα μας σα ζήτημα ζωής και θανάτου για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το πολιτικό υπόμνημα και το νομικό κείμενο που καταθέσαμε αποτελούν τον καρπό της δουλειάς όλων των συναγωνιστών της Πρωτοβουλίας και απόδειξη ότι λίγοι αποφασισμένοι άνθρωποι μπορούν να καταφέρουν πολλά. Ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Η ανάπτυξη του αντιναζιστικού κινήματος μεγαλώνει, όπως και τα δικά μας καθήκοντα. Έχουμε βάλει δύο στόχους. Ο ένας είναι η νομική απαγόρευση των ναζιστών, και ο άλλος η συντριβή της ιδεολογίας τους. Αυτό το δεύτερο είναι και το πιο δύσκολο, αλλά πολύ αναγκαίο καθήκον γιατί η νόμιμη ύπαρξη των ναζιστών γίνεται δυνατή στο έδαφος του πολύ ευρύτερου εθνορατσισμού που καλλιεργεί το πολιτικό καθεστώς.

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Σε συνέχεια της κατάθεσης αυτού του φακέλου, η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία στις 9 Οκτώβρη 1998 απέστειλε την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Δικαιοσύνης για τη σιωπή του και την περιφρονητική του στάση απέναντι στο αίτημα μας να τεθούν εκτός νόμου οι ναζιστές"Κύριε υπουργέ, Την 14η Μαίου 1998 καταθέσαμε στο γραφείο σας υπόμνημα με αριθμό πρωτοκόλλου 2978/14.5.1998 με αίτημα να τεθεί εκτός νόμου η ναζιστική οργάνωση "Χρυσή Αυγή". Επίσης, ζητήσαμε συνάντηση μαζί σας με σκοπό να συζητήσουμε γύρω από το ίδιο θέμα. Κοινοποιήσαμε το πιο πάνω υπόμνημα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και λάβαμε σε απάντηση επιστολή με την οποία σας διαβιβάζεται εκ νέου το υπόμνημα για τις "νόμιμες ενέργειες" εκ μέρους σας. Αντίγραφο αυτής της επιστολής επισυνάπτουμε στην παρούσα. Εώς σήμερα, πέντε περίπου μήνες μετά, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από εσάς παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας στο γραφείο σας. Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι, όχι μόνο δεν έχετε δεχτεί να μας συναντήσετε, αλλά δεν έχετε απαντήσει καθ' οιονδήποτε τρόπο, ούτε καν μας έχετε παραπέμψει σε οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου σας. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στάση περιφρόνησης σε μια ομάδα, και σε ένα αίτημα πολιτών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το μεγάλο δημοκρατικό και συνταγματικό ζήτημα της νόμιμης δράσης των ναζιστών στην Ελλάδα, και τη στιγμή που το βάρος αυτού του ζητήματος έχει επιβεβαιωθεί από τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Δ. Κουσουρή. Κύριε υπουργέ, Λυπούμαστε πραγματικά γι' αυτή την αντιμετώπιση, την οποία ωστόσο δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχόμαστε επ' άπειρω. Σας δηλώνουμε, λοιπόν, μ' αυτήν εδώ την ευκαιρία, ότι μετά την παρέλευση δέκα ημερών από την κατάθεση της παρούσας, θα θεωρήσουμε τη σιωπή σας αρνητική απάντηση. Επειδή θεωρούμε καθήκον μας να εμποδίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ελεύθερη δράση των ναζιστών στη χώρα, όπως θα έπρεπε να είναι και δικό σας καθήκον σαν υπουργού Δικαιοσύνης ενός δημοκρατικού κράτους, θα συνεχίσουμε την πάλη μας για την απαγόρευση των ναζιστών σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά και τις συνταγματικές δεσμεύσεις του κράτους. Αφού εξαντλήσουμε τα μέσα μας στο εσωτερικό, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε το αίτημα μας ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".


ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
Το παρακάτω κείμενο διακινήθηκε από την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών υποστήριξης στο αίτημα του "Εκτός νόμου οι ναζιστές". Υπήρξε πλατιά ανταπόκριση και όλες οι υπογραφές κατατέθηκαν μαζί με το υπόμνημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
"Αποτελεί πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και πρωτοφανή πρόκληση σε βάρος των δημοκρατικών κατακτήσεων όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά όλων των ευρωπαϊκών λαών, ότι στη χώρα μας, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέπεται η νόμιμη λειτουργία μιας ανοιχτά χιτλερικής, ρατσιστικής, αντισημιτικής, τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως η Χρυσή Αυγή.
Μόνο στη χώρα μας συμβαίνει απροκάλυπτα ναζιστές να συγκροτούν πολιτικό κόμμα, να εκδίδουν εφημερίδα και περιοδικό, να κατεβαίνουν στις εκλογές, να καλούνται από τους αρμόδιους υπουργούς και να συμμετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή με την συγκατάθεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, να μιλούν στην κρατική τηλεόραση και να διαθέτουν μόνιμη εκπομπή σε ιδιωτικό κανάλι.
Οι ναζιστές για να εξασφαλίσουν την ελευθερία να οργανώνονται και να προπαγανδίζουν τις θέσεις τους επικαλούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα. Όμως η νομοθεσία των πιο δημοκρατικών κρατών και οι συνειδητοί πολίτες έχουν αρνηθεί αυτή τη δόλια επιχειρηματολογία. Γιατί οι θέσεις, η οργάνωση και κυρίως η πράξη των ναζιστών αποτελούν άμεση και συγκεκριμένη παραβίαση κάθε δημοκρατικής αρχής και καταπάτηση κάθε ατομικού και συλλογικού δικαιώματος, κάθε ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας, ακόμα και φυσικής ανθρώπινης ύπαρξης.
Αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο έχει επαληθευτεί στις συνειδήσεις δισεκατομμυρίων ανθρώπων και επαληθεύεται κάθε φορά που επιτρέπεται στους ναζιστές να οργανώνονται και να δρουν νόμιμα.
Αυτό έχει συμβεί και στη χώρα μας όπου οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής έχουν κινηθεί σύμφωνα με τις άμεσες συνέπειες των θέσεών τους και σύμφωνα με το σιδερένιο νόμο της ίδιας τους της ύπαρξης, που είναι η βίαιη τρομοκρατία. Ξυλοκοπούν λοιπόν συστηματικά μετανάστες, ιδιαίτερα άλλου χρώματος, νεολαίους που η εμφάνισή τους υποδηλώνει μη αποδεκτή στους ναζιστές ιδεολογική στάση, εκστρατεύουν ενάντια στις μειονότητες και έχουν τραυματίσει σοβαρά κατ’ επανάληψη μέλη αντιεθνικιστικών οργανώσεων. Εκεί που είναι το κέντρο της δραστηριότητάς τους, τα σχολεία και στα οποία αναπτύσσονται ανησυχητικά, οι ναζιστές συγκροτούν τους πυρήνες τους πάνω στη βία. Η φυσική βία και η απειλή άσκησης φυσικής βίας είναι η κύρια μορφή της ίδιας τους της προπαγάνδας.
Στη βάση αυτού του σκεπτικού και αυτών των γεγονότων, εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, σαν δημοκρατικού άνθρωποι, κάτοικοι αυτής της χώρας, έλληνες πολίτες ή μετανάστες, ανεξάρτητα από κάθε άλλη πολιτική ή ιδεολογική μας θέση, θεωρούμε σαν το πιο καίριο ζήτημα για την πολιτική δημοκρατία αυτή τη στιγμή το να τεθεί εκτός νόμου η ναζιστική ομάδα της Χρυσής Αυγής και να απαγορευτεί άμεσα κάθε πολιτική της δραστηριότητα. Απαιτούμε δηλαδή να κλείσουν άμεσα τα γραφεία της, να απαγορευτεί η κυκλοφορία της εφημερίδας της και του περιοδικού της, να απαγορευτεί κάθε μελλοντικό της κατέβασμα στις εκλογές.
Απαιτούμε τέλος να πραγματοποιηθεί εκτεταμένη έρευνα από την πλευρά των αρμόδιων δικαστικών και αστυνομικών αρχών προκειμένου να ανακαλυφθούν, να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικού και ηθικού αυτουργοί των βιαιοπραγιών της Χρυσής Αυγής, για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες.
Αυτές μας τις αξιώσεις τις απευθύνουμε στην κυβέρνηση της χώρας, στα αρμόδια υπουργεία και τις δικαστικές αρχές και καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση στο ζήτημα".