Αίσχος! 15 χρόνια μετά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα δικάζεται στην Ελλάδα ο δημοσιογράφος Τ. Μίχας επειδή κατάγγειλε τους έλληνες συνεργούς των δολοφόνων

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη σφαγή των 8.000 αμάχων της Σρεμπρένιτσα από τις σέρβικες δυνάμεις, σέρνεται στα δικαστήρια κατηγορούμενος ο δημοσιογράφος Τάκης Μίχας επειδή κατάγγειλε τη συμμετοχή ελλήνων στο μεγαλύτερο αυτό έγκλημα που έγινε σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το Ολοκαύτωμα.
Ο Τ. Μίχας είχε δημοσιεύσει πολλά στοιχεία για το ίδιο θέμα στο βιβλίο του «Ανίερη Συμμαχία» που κυκλοφόρησε το 2003. Έξι ολόκληρα χρόνια μετά υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του όχι για όσα έγραψε σε αυτό το βιβλίο, αλλά με αφορμή ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία όπου ο Τ. Μίχας είπε μόνο τη φράση ότι «Έλληνες εθελοντές πολέμησαν στο πλευρό των Σέρβων κατά την διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας σαν “παραστρατιωτικοί που πήραν μέρος στην σφαγή στην Σρεμπρένιτσα». Μηνυτής του είναι ο Σ. Βιτάλης που όπως ο ίδιος παραδέχεται υπηρέτησε ως «ταγματάρχης του σέρβικου στρατού» από το 1993 έως το 1996 και ο οποίος ισχυρίζεται ότι θίγεται προσωπικά υπό την ιδιότητα του «εθελοντή». Αυτή η μήνυση οδήγησε στην ποινική δίωξη του Τ. Μίχα που η δίκη του έχει οριστεί για τις 29 Σεπτέμβρη, μία εβδομάδα μετά τη δίκη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας.

Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση της στον Τάκη Μίχα ενάντια στην απαράδεκτη αυτή ποινική δίωξη και την παραπομπή του σε δίκη. Πρόκειται για μία επιχείρηση φασιστικής φίμωσης που γίνεται στα πλαίσια της «οικουμενικής» στήριξης του ελληνικού πολιτικού συστήματος στους σέρβους εγκληματίες πολέμου. Μιλάμε για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που το 1993 αποθέωναν τον σφαγέα Κάρατζιτς στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και τις ελληνικές κυβερνήσεις που για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια αρνούνται να συνεργαστούν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διερεύνηση της συμμετοχής ελλήνων στις εθνοεκκαθαριστικές επιχειρήσεις του σέρβικου στρατού. Με τον ίδιο τρόπο όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα καλύπτουν τη συμμετοχή των ναζιστών της “Χρ. Αυγής” στο γενοκτονικό στρατό του Κάρατζιτς.
Όπως λέει ο ίδιος ο Τ. Μίχας: «Ενώ η υπόλοιπη ανθρωπότητα αυτή την στιγμή δικάζει τον Ράντοβαν Κάραζιτς στην Ελλάδα οι συνεργάτες του Κάραζιτς διώκουν όσους κάνουν αναφορά στις ελληνικές ευθύνες για τα τραγικά συμβάντα στην Βοσνία. Αυτό αποδεικνύει ότι, δυστυχώς, η απόκλιση της Ελλάδας από την υπόλοιπη ανθρωπότητα δεν αφορά μόνο τα οικονομικά μεγέθη».
Σήμερα πια, η ανοχή και η κάλυψη του πολιτικού καθεστώτος στο ναζισμό και στο φασισμό έχει καλλιεργήσει το ιδεολογικο-πολιτικό έδαφος πάνω στο οποίο η ελληνική δικαιοσύνη εξαπολύει διώξεις ενάντια σε όσους τολμούν να αρθρώσουν αντιναζιστικό και αντιφασιστικό λόγο.

Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καλεί όλους τους δημοκράτες να απαιτήσουν την αθώωση του Τάκη Μίχα στη δίκη της 29 Σεπτέμβρη.